SME
Nehaňte ľud môj

Nehaňte ľud môj

Nehaňte ľud môj je relácia o slovenskom folklóre. Pripravujú ju Mišo Veselský a Martin Kleibl. Verejnoprávne informácie a hodnotný bulvár v jednom.

Načítavam video...

V zime hreje, v lete chladí. Hrochoťania nosili kožúšky aj keď bolo teplo

Nehaňte Annu Šimkovú, svoju prácu a rodný kraj má skutočne rada a to je z jej výrobkov poznať.

1.jpg

Anna Šimková z Hrochote od detstva vnímala silné prejavy tradícií vo svojej rodnej obci. Vtedy ich však brala ako niečo bežné, prirodzené. Hoci v jej dievčenských rokoch bolo možné vidieť staršie ženy v kroji už len príležitostne, napríklad v nedeľu v kostole, ona si často obliekla ľudový odev aj do školy. Aj keď spolužiaci nosili mestský odev, jej sa páčil kroj.

3.jpg

2.jpg

4.jpg

Po základnej škole sa vyučila za kožušníčku v Liptovskom Mikuláši. Jedného dňa dostala od svojho starého otca kožúšok aj so želaním, aby sa venovala tomuto. Niečo sa v nej pohlo a tak sa vrhla na šitie a vyšívanie tradičných podpolianskych kožuchov a kožúškov.

5.jpg

Tie robí z pravej ovčej kožušiny v prirodzenej bielej farbe, alebo farbené na hnedo. Zdobí ich tradičnými ornamentami z červenej kože, doplnené farebnou vyšivkou.

6.jpg

7.jpg

Pani Anna nám všetko ochotne vysvetlila a ukázala na kameru. My vám túto krásu s radosťou sprostredkúvame. Pozrite si video a nehaňte Annu Šimkovú, svoju prácu a rodný kraj má skutočne rada a to je z jej výrobkov poznať.

8.jpg

9.jpg

10.jpg

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

TOP videá

SkryťZatvoriť reklamu