SME

Veria mladí ľudia hoaxom?

The Slovak Spectator sa pýtal študentov v uliciach Bratislavy na ich postoj k falošným správam (fake news) a infromáciám z konšpiračných webov a stránok na Facebooku.

Sociológovia a experti na extrémizmus sa zhodujú v tom, že mladí ľudia ľahšie podliehajú propagande a majú tendenciu veriť hoaxom na internete. The Slovak Spectator sa pýtal študentov v uliciach Bratislavy na ich postoj k falošným správam (fake news) a infromáciám z konšpiračných webov a stránok na Facebooku. Väčšina (37 zo 46) respondentov uviedla Facebook ako hlavný zdroj odkiaľ čerpajú informácie. Takmer tretina opýtaných verila hoaxu, ktorý im reportéri ukázali. Menej ako polovica z nich tvrdí, že by sa pokúsili overiť si falošnú správu, ktorú si prečítajú na Facebooku.

Prečítajte si viac na Spectator.sk.

Toto video vzniklo v rámci projektu anglického periodika The Slovak Spectator v spolupráci s Univerzitou Komenského a University of Maryland. Študenti z oboch univerzít v januári 2018 v Bratislave pracovali na projekte o hoaxoch a o postojoch ľudí k propagande.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

TOP videá

SkryťZatvoriť reklamu