SME
Nehaňte ľud môj

Nehaňte ľud môj

Nehaňte ľud môj je relácia o slovenskom folklóre. Pripravujú ju Mišo Veselský a Martin Kleibl. Verejnoprávne informácie a hodnotný bulvár v jednom.

Načítavam video...

Keď končí fajka, je to smútok aj radosť zároveň

O fajčení fajky a všetkom okolo toho sme sa radili s Marošom Stražancom.

1.jpg

Nehaňte ľud môj prináša po dlhšom čase tému, ktorá je...nuž, minimálne kontroverzná. Ale Slovenska a Slovákov sa týka o nič menej, ako celého sveta. Ľudia fajčili od nepamäti a negatívne dopady na zdravie sa začali spomínať až s príchodom modernej medicíny. A špeciálne fajčenie fajky k životu našich predkov, hlavne mužov, akosi patrí, v tomto sa história oklamať nedá.

2.jpg

O fajčení fajky a všetkom okolo toho sme sa radili s Marošom Stražancom, nadšencom "chladného dymu" a "predsedom" Pipe Clubu Nitra. Chceli sme vedieť, ako to bolo s výrobou fajok na území dnešného Slovenska. Následne sme boli zavalení odbornou literatúrou a mnohými pikoškami, ktoré sa v literatúre nespomínajú.

3.jpg

11.jpg

12.jpg

O histórii výroby, používania a spoločenského postavenia fajky a fajčenia existuje naozaj mnoho prameňov a nitriansky fajkársky klub svojou činnosťou prispieva k zachovaniu dôkazov o zručnosti starých majstrov fajkárov a dnes už zaniknutých súvisiacich remesiel.

13.jpg

14.jpg

Ako sa uvádza na web stránke klubu, aj známy slovenský výtečník, historik a archeológ Andrej Kmeť, svojho času vyhlásil, že slovenské hlinené fajky, "svetochýrne zapekačky" sú slovenským vynálezom.

15.jpg

Maroš Stražanec je aj vášnivým zberateľom. Niekoľko vzácnych kúskov fajok z jeho zbierky môžete vidieť na fotografiách a vo videu.

4.jpg

5.jpg

6.jpg

Takto nejak sme spoznali ďalšieho človeka, ktorý bol pre nakrútenie tejto reportáže kľúčový. Patrik Slažanský je fajkár a výrobca fajok, ktorého meno je známe ďaleko za našimi hranicami. Prvé roky vyrábal fajky na balkóne paneláku v Bratislave.

7.jpg

8.jpg

9.jpg

Pred nejakým časom však premiestnil svoju dielňu na chalupu na myjavských kopaniciach a práve tam sme ho navštívili. Je neuveriteľne zanietený pre toto remeslo a dozvedeli sme sa kopec nových vecí. Posúďte sami.

10.jpg

16.jpg

Autor: Dušan Varmeďa

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

TOP videá

SkryťZatvoriť reklamu