Prihlásenie
Zabudli ste heslo?
|Registrovať
     
sme.sk

Nehaňte ľud môj je relácia o slovenskom folklóre. Pripravujú ju Mišo Veselský a Martin Kleibl. Verejnoprávne informácie a hodnotný bulvár v jednom.

Spustiť v prehrávači

V Slovenskom Komlóši nejedia iba klobásy. Pripravte si doma kvasienke

18. 1. 2016 o 21:57 | Mišo Veselský, Martin Kleibl
V Slovenskom Komlóši nejedia iba klobásy. Pripravte si doma kvasienke
video Spustiť video

V obci Slovenský Komlóš v Békešskej župe sa ľudia odjakživa živili hlavne poľnohospodárstvom. Evanjelický farár Attila Szpisák nám vysvetlil, ako veľmi sa museli snažiť Slováci, ktorí sem v roku 1746 prišli, aby zbedačené územie premenili na úrodný kraj. Vybudovali kanál, ktorým odvodnili nehostinné močiare a pôdu obrábali, kým nezačala byť úrodná. Tá sa časom stala veľmi výnosnou a územie prosperovalo.

Roľnícko-gazdovský ráz obyvateľstva určoval aj spôsob stravovania. Domáce zvieratá boli v každom dvore a suché komlóšske klobásy sú chýrne široko-ďaleko, ale v bežný pracovný deň ľudia jedávali aj jedlá zo zemiakov, či múky.

Marianna Melegová Bajczerová je miestna učiteľka slovenčiny a predsedníčka Organizácie komlóšskych Slovákov. Poprosila svoju mamu - Juditu Budínsku Melegovú a ďaľšiu kuchárku - Alžbetu Badovú, či by sa nás neujali. A tak sme mohli ochutnať typické komlóšske "kvasienke" a "haluške".

1.jpg

2.jpg

3.jpg
Kvasienske sa robia z kysnutého cesta a sú to vlastne také menšie buchtičky, ktoré sa robia na pare. Rozdiel oproti klasickým pareným buchtám je ten, že nemajú vnútri plnku. Panvica sa vymastí, kvasienke sa podlejú vodou a zakryjú. Keď sa voda vyparí a spodok trocha pripečie, sú hotové. Podávajú sa s makom, orechami, škoricou, alebo na slano so syrom, alebo komu ako chutí. Komlóšske gazdinky si veľmi obľúbili elektrické panvice a kvasienke robia len na nich.


Na prípravu cesta potrebujete:
cca 80dkg múky
1/2 l mlieka
5 dkg droždia
cukor
trocha soli
1 celé vajíčko.
Cesto nechať 20 minút kysnúť.

Komlóšske "haluške" by sme u nás nazvali rezance. Cesto sa robí z 1 kg múky, troch vajec a slanej vody. Podávajú sa s tvarohom a škvarkami, syrom, alebo na sladko - "makovie, orechovie, alebo kapustovie."
Dobrú chuť!

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

 

Diskusia: 4 príspevkov

Zadajte e-mail a ďalší diel relácie vám neujde!



RSS s novými dielmi

Najnovšie z TV SME

Glasgow Rangers - Celtic Glasgow 0:2 (0:0)

dnes o 16:39

ŠportPozrite si súhrn zápasu.

Študenti prečkali noc s učiteľkou na cudzineckej polícii

včera

Domáce spravodajstvoAmerická lektorka na bratislavskom bilingválnom gymnáziu C. S. Lewisa Miranda Cramer už nocovala pred cudzineckou políciou niekoľkokrát.

Poliaci chcú vyrobiť kinoposteľ

21. 9. 2017 o 17:35

Téma na dnesPojem domáce kino môže nabrať nový význam.

Ryanair ruší aj lety z Bratislavy. Zákazníci majú právo na osobitné odškodné

20. 9. 2017 o 15:13

Téma na dnesAerolínie Ryanair v najbližších šiestich týždňoch zrušia denne okolo 40 až 50 letov.