SME
Nehaňte ľud môj

Nehaňte ľud môj

Nehaňte ľud môj je relácia o slovenskom folklóre. Pripravujú ju Mišo Veselský a Martin Kleibl. Verejnoprávne informácie a hodnotný bulvár v jednom.

Načítavam video...

V Slovenskom Komlóši nejedia iba klobásy. Pripravte si doma kvasienke

Pozrite si ako sa pripravujú tradičné jedlá v maďarskej obci Slovenský Komlóš.

V obci Slovenský Komlóš v Békešskej župe sa ľudia odjakživa živili hlavne poľnohospodárstvom. Evanjelický farár Attila Szpisák nám vysvetlil, ako veľmi sa museli snažiť Slováci, ktorí sem v roku 1746 prišli, aby zbedačené územie premenili na úrodný kraj. Vybudovali kanál, ktorým odvodnili nehostinné močiare a pôdu obrábali, kým nezačala byť úrodná. Tá sa časom stala veľmi výnosnou a územie prosperovalo.

Roľnícko-gazdovský ráz obyvateľstva určoval aj spôsob stravovania. Domáce zvieratá boli v každom dvore a suché komlóšske klobásy sú chýrne široko-ďaleko, ale v bežný pracovný deň ľudia jedávali aj jedlá zo zemiakov, či múky.

Marianna Melegová Bajczerová je miestna učiteľka slovenčiny a predsedníčka Organizácie komlóšskych Slovákov. Poprosila svoju mamu - Juditu Budínsku Melegovú a ďaľšiu kuchárku - Alžbetu Badovú, či by sa nás neujali. A tak sme mohli ochutnať typické komlóšske "kvasienke" a "haluške".

1.jpg

2.jpg

3.jpg
Kvasienske sa robia z kysnutého cesta a sú to vlastne také menšie buchtičky, ktoré sa robia na pare. Rozdiel oproti klasickým pareným buchtám je ten, že nemajú vnútri plnku. Panvica sa vymastí, kvasienke sa podlejú vodou a zakryjú. Keď sa voda vyparí a spodok trocha pripečie, sú hotové. Podávajú sa s makom, orechami, škoricou, alebo na slano so syrom, alebo komu ako chutí. Komlóšske gazdinky si veľmi obľúbili elektrické panvice a kvasienke robia len na nich.


Na prípravu cesta potrebujete:
cca 80dkg múky
1/2 l mlieka
5 dkg droždia
cukor
trocha soli
1 celé vajíčko.
Cesto nechať 20 minút kysnúť.

Komlóšske "haluške" by sme u nás nazvali rezance. Cesto sa robí z 1 kg múky, troch vajec a slanej vody. Podávajú sa s tvarohom a škvarkami, syrom, alebo na sladko - "makovie, orechovie, alebo kapustovie."
Dobrú chuť!

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

TOP videá

SkryťZatvoriť reklamu