SME

Riaditeľ divadla Romathan: Museli sme klamať, že na západe sa žije horšie

Pozrite si krátky dokument o tom, čo zobral a čo priniesol November 89 slovenským Rómom.

Aké zmeny priniesol November 1989 slovenským Rómom? Ako si spomínajú na náhlu sociálno-ekonomickú zmenu a ako táto zmena ovplyvnila ich ďaľší život? Pozrite si krátky dokument z produkcie EduRoma a TV SME.

Karel Adam prežil rané detstvo v Sečovciach na Slovensku, kde nadobudol základné všeobecné i hudobné vzdelania. V roku 1968 sa stáva riadnym poslucháčom Štátneho konzervatória v Košiciach, kde študuje hru na husle. Štúdium úspešne absolvuje roku 1974. Dva roky pôsobí ako pedagóg ĽŠU. Nasleduje dráha profesionálneho hudobníka - je primášom vo folklórnom súbore, kde zároveň komponuje, ale predovšetkým upravuje a aranžuje slovenský a rómsky hudobný folklór. V roku 1983 vytvára rodinnú kapelu v rómskom nástrojovom obsadení a dáva sa do služieb umeleckej agentúry Pragokoncert. Od prvých chvíľ existencie naberá kapela Adamovcov vysoký umelecký kurz a stáva sa šíriteľom a dôstojným partnerom ďalších hudobných skupín, predstaviteľov československého hudobného umenia, najmä v Západnej Európe.

Napokon sa vracia na Slovensko, kde začína spolupracovať so Slovkoncertom, ale po dvoch rokoch (1988 a 1989) opäť odchádza do Prahy, kde pokračuje v spolupráci s Pragokoncertom až do momentu nástupu (9. decembra 1992) do vznikajúceho rómskeho profesionálneho DIVADLA ROMATHAN v Košiciach, aby pri jeho prvej premiére (20. decembra 1992) THAN PERDAL O ROMA / MIESTO PRE RÓMOV stál za dirigentským pultom, aby ako hudobník - profesionál výrazne prispel k prvému významnému úspechu divadla.

Pod vplyvom umeleckej a spoločenskej krízy vo vnútri Divadla Romathan v júli 1994 z divadla odchádza, aby sa po úspešnom výberovom konaní na post riaditeľa do divadla vrátil (16. júna 1997) ako jeho riaditeľ a dirigent. V obidvoch funkciách úspešne pôsobí dodnes.

zdroj: www.romathan.sk


Autor: EduRoma, TV SME

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

TOP videá

SkryťZatvoriť reklamu