Prihlásenie
Zabudli ste heslo?
|Registrovať
     
sme.sk

Herečka Andrea Kerestešová so štábom a režisérom Mirom Drobným precestovala Čínu, Taiwan a 5 krajín Latinskej Ameriky.Ocitli sa na hrane svojich možností, za hranicou bežného cestovania.

Spustiť v prehrávači

Dajte si na obed myšie soté. Možno sa dožijete sto rokov

8. 10. 2014 o 11:13 | Miro Drobný, Európsky inštitút
Dajte si na obed myšie soté. Možno sa dožijete sto rokov
video Spustiť video

Herečka Andrea Kerestešová so štábom a režisérom Mirom Drobným precestovala Čínu, Taiwan a 5 krajín Latinskej Ameriky. Na týchto cestách vzniklo 20 pol hodinových filmov, v ktorých vyskúšali, ochutnali a spoznali to, čo v turistických sprievodcoch nenájdete. Ocitli sa na hrane svojich možností, za hranicou bežného cestovania.

Posledných pár dní trávime vo veľmi nevšednej, zastrčenej časti južnej Číny, takzvanej oblasti mnohonárodnostných menšín. Čo dedina, to iný kmeň, iný jazyk. V obci "Zaoxin" pre nás miestni pripravili folklórne vystúpenie, do ktorého sa zapojí samozrejme aj Andrea. V tejto dedine ostaneme aj na noc. Prespíme v dome jednej milej rodiny, ktorá s tým súhlasila. Pri spoločnej večeri sa ich pokúsime aj trochu vyspovedať, aby sme sa dozvedeli detaily z ich bežného života. Folklóru už bolo tak akurát. Napriek tomu, že táto rodina nemá na rozdávanie, podelila sa s nami o všetko, len aby nás pohostila. Krásna to vlastnosť všetkých chudobných ľudí na svete. Noc v rodinnej izbičke máme za sebou. Aj keď sme sa nevyspali najlepšie, musíme nabrať silu. Hneď ráno nás miestni opäť berú do hôr. Stúpam a premýšľame, čo by nás tu ešte mohlo prekvapiť. Ryžu sme už zbierali v minulej časti a nič iné tu nevidíme?! Žeby nám dali presádzať ryžu na vedľajšie políčko? To je totiž na týchto terasách bežný postup. Štepením sa ryža vlastne rozmnožuje. Miestni ale vypúšťajú vodu a chichúňajú sa. Vo vode medzi ryžou chovajú ryby! Neveríme vlastným očiam. Čo ľudia nevymyslia? Chutné ryby dnes na obed ale nebudem mať. V dedine totiž chystajú čosi oveľa originálnejšie. Najprv letovacou lampou opečieme kožu, potom porcujeme, pridáme trošku zeleniny, korenia, čili papričiek a začína sa to podobať na normálne jedlo. Už sa nám zbiehajú slinky. Na obed máme myši, poľné myši! Dobru chuť.

Diskusia: 3 príspevkov

Zadajte e-mail a ďalší diel relácie vám neujde!



RSS s novými dielmi

Najnovšie z TV SME

Hry o tróny ukázali nové zábery. Boje sa spustia v júli

včera

Téma na dnesPredposledná séria sľubuje: Zima je tu.

Takto v bratislavskom Volkswagene pracujú roboty

21. 6. 2017 o 23:08

Téma na dnesMiera automatizácie v karosárni dosahuje úroveň deväťdesiat percent.

Známy šéfkuchár prezradil, čo si naozaj myslí o fast foode

21. 6. 2017 o 20:00

SME ExpertiSME Experti: Kuchár Daniel Karas o kvalitnom a nekvalitnom rýchom občerstvení.

Z baru v Kanade ukradli ľudský prst, ktorý dávajú do drinkov

21. 6. 2017 o 17:34

Téma na dnesViac ako 40 rokov podávali v bare v kanadskom Dawsone špecialitu – whisky so sčernetým palcom.