SME
Filmy na SME

Filmy na SME

Vyberáme filmy a dokumenty od slovenských producentov.

Film Slovensko 2.0

Slovensko 2.0 je film o dvadsiatich rokoch samostatného Slovenska očami desiatich režisérov.

Slovensko 2.0 je mozaikou 10 rôznych krátkych filmov (hraný, animovaný, dokumentárny, experimentálny film), ktoré reflektujú dvadsať rokov existencie Slovenska očami desiatich slovenských režisérov - Juraj Herz, Martin Šulík, Peter Kerekes, Zuzana Liová, Mišo Suchý, Ondrej Rudavský, Peter Krištúfek, Viera Čákanyová, Miro Jelok a Iveta Grófová. Tieto režisérske osobnosti predstavujú široké generačné, názorové a žánrové spektrum a podávajú spoločensko‐kritickú a umeleckú reflexiu súčasnej slovenskej situácie a národných dejín posledného storočia.


Slovensko ako jedna z najmladších krajín v Európe, oslávila v roku 2013 dvadsať rokov štátnej samostatnosti. Moderná história našej krajiny je plná náhlych zmien, dramatických udalostí, striedania štátoprávnych systémov a politických režimov, a práve tento filmový projekt otvára množstvo kontroverzných tém a pripomína v spoločnosti doposiaľ nereflektované udalosti.

Dvadsať rokov prvého demokratického štátu Slovákov je dobrou príležitosťou pre rôzne typy reflexií, zamyslení, úvah a bilancovaní. V oblasti filmu je takáto príležitosť o to významnejšia, že krátka história slovenského filmu samostatnej éry priniesla doposiaľ skôr ojedinelé umelecké počiny než komplexný prúd kinematografie, ktorý by sa slobodne vyjadroval k udalostiam, hýbajúcim spoločnosťou.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

TOP videá

SkryťZatvoriť reklamu