SME

Umenie hore bez

Vizuálne umenie nie je len o farebných machuliach a len pre hŕstku ľudí.
S Omarom Mirzom a Petrom Višňovským.

Načítavam video...

Drevenice na paneláku? Tak vyzerá Pamätník ľudovej architektúry

Na košickom sídlisku vyrástli na paneláku 3 drevenice, v ktorých však nikto nebýva. O čo ide sa dozviete v relácii Hore bez.

Slávnostné odhalenie Pamätníka ľudovej architektúry sa konalo v sobotu 28. septembra 2013 na sídlisku Dargovských hrdinov, ktoré Košičania nazývajú „Furča". Sídlisko, ktorého výstavba začala v lete 1976, sa nachádza na kopci v severovýchodnej časti mesta. Dnes tu žije takmer 30 000 Košičanov (12% obyvateľov mesta) v prevažne panelových domoch.

Pamätník ľudovej architektúry umelca Tomáša Džadoňa (*1981) je situovaný v priestore sídliska - tri pôvodné drevené stodoly reprezentujú vidiecku architektúru, ktorú autor umiestnil na strechu typického 13 poschodového paneláku na Lidickom námestí. Tradícia tak symbolicky korunuje novú tradíciu. Umiestnenie stodôl na svoju strechu odsúhlasili obyvatelia bytového domu. Vďaka nim sa panelák i oni stali podstavcom Pamätníka, ktorý je viditeľný i zo vzdialených častí mesta.

Tesári počas vyše šiestich týždňov, ktoré predchádzali slávnostnému odhaleniu pamätníka, demontovali originálne zrubové stodoly v Liptovskej Tepličke a Párnici a následne ich dopravili na Lidické námestie 1. Tam prebehla príprava kotvenia, montáž oceľových roštov a skladanie dreveníc. Na realizácii spolupracovali profesionáli zo stavebnej oblasti: 3 projektanti, 4 statici, 4 tesári, 2 bleskozvodári, 10 oceliarov, 7 stavbárov, 2 stavbyvedúci, 1 stavebný dozor a 4 izolatéri. Záverečné práce na diele prebehli v piatok 27. septembra 2013, kedy boli stodoly za pomoci žeriavu umiestnené do výšky 35m na strechu panelového domu. Umiestnenie Pomníka ľudovej architektúry je plánované na dva roky, do jesene 2015.

Zdroj textu: tlačová správa k odhaleniu Pamätníka ľudovej architektúry

Viac o Pamätníku ľudovej architektúry sa dočítate tu:

http://kultura.sme.sk/c/6952455/odteraz-byvaju-tam-kde-su-drevenice.html

http://pamatnik.blog.sme.sk/

Autor: Omar Mirza

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

TOP videá

SkryťZatvoriť reklamu