SME

Záchranka

Pri záchrane ľudského života rozhodujú častokrát sekundy. Relácia Záchranka vám ukáže, ako na to.

Nepodceňujte jednoduché zranenia

Nie každý človek, ktorý chce poskytovať prvú pomoc pri povrchových ranách, ovláda základy obväzovej techniky. Trojrohou šatkou však dokážeme ošetriť akúkoľvek ranu na ktorejkoľvek časti tela úplne jednoduchým spôsobom.

Všetky drobné povrchové rany ošetrujeme rovnakým spôsobom. Na ranu priložíme sterilný obväz alebo čistú tkaninu a druhým obväzom alebo trojrohou šatkou prifixujeme. Ide o to, aby sme ranu chránili pred vzniknutím infekcie a zabránili krvácaniu a znečisteniu odevu a okolia.

Malý gázový štvorček a trojrohá šatka sú úplne ideálne dve pomôcky, ktoré sa nachádzajú v každej lekárničke a môžeme ich použiť na ošetrenie rany prakticky kdekoľvek na hlave.

Povrchové rany, ktoré sú na väčšej ploche treba takisto prekryť, ideálne je pomocou trojrohej šatky, do ktorej zabalíme celú dlaň alebo prípadne chodidlo na nohe.

Rôzne povrchové rany bez veľkého krvácania môžeme ošetriť veľmi jednoduchým spôsobom. Priamo na ranu priložíme malý gázový štvorček alebo čistú tkaninu a previažeme alebo prichytíme ho kdekoľvek na tele pomocou trojrohej šatky, ktorá je použiteľná veľmi jednoduchým spôsobom či už na veľkej ploche alebo zložením na úzky pruh látky na ktorejkoľvek časti tela.

Autor: MUDr. Viliam Dobiáš, tv.sme

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

TOP videá

SkryťZatvoriť reklamu