SME

SMErovka

SMErovka je letná relácia, v ktorej Jaro Kurpel, Karol Sudor a Dana Sudorová predstavujú krátke tipy na výlety počas prázdnin a dovoleniek.

Mlyn ako jeden z divov Slovenska

Kým iné vodné mlyny mali koleso vertikálne, ten vo Veľkých Teriakovciach ho má horizontálne. Kedysi ich fungovali tisícky, dnes ich je minimum.

SMErovka si to namierila do dedinky Veľké Teriakovce, kde objavila len prednedávnom zrekonštruovaný vodný mlyn. A nie hocijaký, pretože kým iné vodné mlyny na Slovensku mali koleso vertikálne, tento ho mal horizontálne. Jeden zo skutočných divov Slovenska.

V druhej polovici 19. storočia u nás fungovalo takmer päťtisíc mlynov. V Malohonte stáli predovšetkým na rieke Rimava a jej prítokoch. Tento konkrétny postavili v roku 1800, čiže má už viac ako 200 rokov. Prestavaný bol v roku 1917 a aj celkom nedávno, lebo to už naozaj potreboval. Ruina v dezolátnom stave pôsobila zúfalo, určite nie ako turistická atrakcia. Mlelo sa v ňom pritom ešte pred pár desaťročiami, posledný mlynár žije dodnes.

Vodný mlyn vo Veľkých Teriakovciach je národnou kultúrnou pamiatkou. Samotná budova má dve podlažia, prístupné aj verejnosti. Nájdete tam zriadené regionálne múzeum s viac ako 200 predmetmi. Okrem mlynárstva prezentujú roľníctvo, pekárstvo, ale aj tradičné remeslá ako pradenie a tkanie. Odporúčame tiež unikátnu zbierku kyjatických hračiek či tradičnú teriakovskú izbu a kuchyňu.

Na návštevu odporúčame objednávať sa v skupinkách aspoň po päť až desať ľudí. Vstupné je nízke - pre deti jedno euro, pre dospelých o päťdesiat centov viac.

Viac o tomto mlyne si môžete prečítať tu alebo tu.

mlyn_kedysi.jpg

foto: www.mlyn.ozveny.sk

mlyn_dnes.jpg

foto: www.velketeriakovce.sk

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

TOP videá

SkryťZatvoriť reklamu