SME

SMErovka

SMErovka je letná relácia, v ktorej Jaro Kurpel, Karol Sudor a Dana Sudorová predstavujú krátke tipy na výlety počas prázdnin a dovoleniek.

Čistenie hláv v Arboréte Mlyňany

Prepracované mozgy majú skvelú príležitosť vypnúť a kochať sa 2300 druhmi vzácnych cudzokrajných drevín. Vypli aj redaktori SMErovky. Iba Sudorovi zase preplo.

Prázdniny sa pomaly končia a k svojmu koncu sa blíži aj relácia SMErovka. Je tu predposledný diel, v rámci ktorého sme sa boli túlať po Arboréte Mlyňany. Odporučili nám ho domáci obyvatelia s tým, že nič lepšie v ich okolí hľadať nemáme. Poslúchli sme.

Lokalizácia pre tých, ktorí netušia, kde sa arborétum nachádza - stačí odbočiť z hlavnej cesty medzi Nitrou a Zlatými Moravcami. Všetko je dobre označené, niet kde zablúdiť. Na návštevu si rezervujte niekoľko hodín, inak toho veľa nestihnete. Vstupné nie je vysoké, rodiny dostanú zľavy, ZŤP majú vstup zdarma. Pani v pokladni je milá. Keď sme jej zvestovali, že by sme radi hovorili s riaditeľom, ochotne nám vytočila jeho číslo. On tiež nesklamal. Hoci bola nedeľa a my sme neboli ohlásení, ochotne dobehol. Volá sa Peter Hoťka, zamestnaný je tam osem rokov a o arboréte dokáže rozprávať celé hodiny. Zistíte to už čoskoro, na september sme si dohodli veľký rozhovor.

3.jpg

Keďže vnútri si žiadne pitie nekúpite, nezabudnite si vziať vodu alebo minerálku, prípadne doplniť zásoby v bufete na parkovisku. Kto zabudne, môže sa osviežiť pitnou fontánkou v parku.

Davy ľudí sa sem nehrnú a tak netreba mať strach ani o to, že by ste sa tlačili. Nestane sa tak ani na parkovisku, ani v arboréte samotnom. Milovníci pokoja to ocenia.

Čo o tom všetkom píše webstránka arboréta? „Zelená živá mapa sveta - asi takto by sa dal charakterizovať prekrásny park rozprestierajúci sa v obci Vieska nad Žitavou. Nachádza sa tu vyše 2300 druhov vzácnych cudzokrajných drevín. Charakteristickou črtou parku je rozsiahle zastúpenie stálozelených drevín. Tieto majú svoj pôvod v rôznych, klimaticky odlišných častiach sveta.

V súčasnosti, svojou plochou 67 hektárov, Arborétum Mlyňany zasahuje do katastrálnych území dvoch susediacich obcí: Vieska nad Žitavou a Tesárske Mlyňany. Dominantu tohto chráneného areálu tvorí romantický kaštieľ (z roku 1894) s charakteristickou vežou (z roku 1905).

4.jpg

Arborétum založil v roku 1892 Dr.Štefan Ambrózy-Migazzi. K mlynianskemu veľkostatku, získanému sobášom s Antóniou Migazziovou, prikúpil od tajnianskeho grófa Šimona Révaya dubovo - hrabový lesík vo Vieske. Práve tu začal realizovať svoj zámer. Podarilo sa mu sústrediť cudzokrajné dreviny a aklimatizovať ich na naše podmienky.

Pestrofarebné skupiny rododendrónov a azaliek vytvárajú prekrásne prostredie pre oddych. Rozsahom svojej unikátnej zbierky cudzokrajných drevín patrí arborétum k najväčším v strednej Európe."

Poznámka pre tých, ktorí na prechádzky radi berú svojich psíkov - do arboréta ich nepustia.

Autor: Jaro OKRAJ Kurpel

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

TOP videá

SkryťZatvoriť reklamu