SME
Nehaňte ľud môj

Nehaňte ľud môj

Nehaňte ľud môj je relácia o slovenskom folklóre. Pripravujú ju Mišo Veselský a Martin Kleibl. Verejnoprávne informácie a hodnotný bulvár v jednom.

Načítavam video...

Na Slovensku máme vzácne hudobné zbierky. Solamente naturali ich nahrávajú

Solamente naturali je súbor, ktorý interpretuje starú hudbu, tzv. Early Music, čím sa chápe hudba obdobia 17. a 18. storočia.

1.jpg

V našej relácii sa snažíme zachytávať staršiu generáciu vzácnych ľudí, ich zabudnuté remeslá, ale aj súčasné podoby folklóru a jeho prepojenia s rôznymi inými odvetviami tak, ako to vidí a robí súčasná generácia. Tento diel vznikal dlho. Jednak sme veľmi hútali, ako túto tému uchopiť, aké otázky klásť, lebo je to téma, ktorá sa týka spolovice ľudovej kultúry a spolovice artificiálnej "vysokej". Ďalšia vec je, že súbor Solamente naturali a jeho vedúci Miloš Valent je tak vyťažený a rozcestovaný, že nie je jednoduché ho zastihnúť a spraviť s ním rozhovor. Podarilo sa a my vám prinášame "krátky úryvok" z neho, pretože náš respondent vie o hudbe rozprávať tak zanietene, že sme sa spamätali po hodine rozprávania, a to sme tému zďaleka nevyčerpali.

2.jpg

3.jpg

4.jpg


Stretli sme sa v Slovenskej filharmónii pri príležitosti premiérového uvedenia programu MUSICA GLOBUS. V podtitule tohto programu sa hovorí o "symbióze skladieb G. Ph. Telemanna, Antonia Vivaldiho (a ďalších) a piesní, tanečných a zábavných skladieb zo slovenských, moravských, nemeckých a anglických barokových rukopisov. Je inšpirovaný trojmesačným pobytom G. Ph. Telemanna v hornom Sliezsku a jeho obdivom ľudových muzikantov". V tomto programe znejú za sebou komponované skladby zo šľachtického dvora a rustikálne nápevy z pomysleného ľudového "podzámku" tak, že poslucháč v niektorých momentoch netuší, či počúva skladbu "umelú" alebo "ľudovú". Znie len živý a hravý prúd hudby, ktorý nám približuje atmosféru baroka. Okrem iných vecí sa krásne ukazuje, že kedysi nebolo ľudové umenie striktne oddelené od vysokého, artificiálneho, ale tieto sa v mnohom prekrývali.

5.jpg

6.jpg

Miloš Valent nám porozprával o tom, aká to je mravenčia práca, hrabať sa v starých zbierkach (nachádzať ich!) a častokrát iba z jednohlasného zápisu melódie a čriepkov historických kontextov dolovať hudbu, ktorá v konečnom štádiu znie veľmi bezstarostne a hravo. Nie je za tým len jeho práca, dá sa povedať, že má za sebou profesionálny tím historikov, etnografov a muzikológov. Menujme aspoň nášho popredného experta na kultúru 17.-18. storočia na Slovensku Mgr. art. Ladislava Kačica, PhD.
Rozprával nám ale aj o tom, ako sa vlastne bavia, keď hrajú takúto hudbu. Mnohé aspekty interpretovania starej hudby v zbierkach nenájdete, a tak si ich musia buď domyslieť, alebo rovno aj vymyslieť. A tak sa môže stať, že zrazu na koncerte, alebo z CD počujete melódiu z druhej polovice 17. storočia, ktorá ale nejakým záhadným spôsobom evokuje Ravelovo Bolero. Nechajte sa na chvíľu vtiahnuť do sveta starých primášov a kapiel, ktoré kedysi putovali po šľachtických dvoroch po celom Rakúsko-Uhorsku a pozrite si video!

7.jpg

8.jpg


Solamente naturali je súbor, ktorý interpretuje starú hudbu, tzv. Early Music, čím sa chápe hudba obdobia 17. a 18. storočia. Zásadné je používanie dobových nástrojov a hľadanie inšpirácie v historických dokumentoch. "Dobové" pri sláčikových nástrojoch znamená črevové struny (nie kovové), viac klenutá kobylka (na husliach a violách), barokový slák (má trocha iný tvar, inak sa drží a aj technika hry je rozdielna oproti moderným). Hlavnou devízou súboru je entuziazmus, tvorivosť a profesionálny prístup jeho členov, sprevádzaný spontánnosťou a prirodzenosťou - ako odhaľuje už samotný názov súboru. Repertoár súboru je bohatý a okrem základných majstrovských skladieb od Vivaldiho, Händla, Bacha, Purcella, Scarlattiho, Lullyho a Rameaua ponúka aj neznáme a ojedinelé diela slovenskej proveniencie. Rekonštruuje a interpretuje hudbu zo zborníkov 17. a 18. storočia: Uhrovská zbierka piesní a tancov, Zbierka piesní a tancov Anny Szirmay-Keczerovej, Pestrý zborník, Zbierka z Lubeníka. Unikátne je CD Talianske koncerty z Podolínca, ktoré obsahuje doposiaľ neznámy koncert Antonia Vivaldiho, ktorý sa objavil práve vo vzácnej zbierke hudobnín, ktorá obsahovala aj vyše 50 koncertov od rôznych skladateľov počnúc najvýznamnejšími majstrami talianskeho koncertu (G. Torelli, A. Vivaldi, T. Albinoni, G. Valentini a i.) až po domácich autorov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

TOP videá

SkryťZatvoriť reklamu