SME
Nehaňte ľud môj

Nehaňte ľud môj

Nehaňte ľud môj je relácia o slovenskom folklóre. Pripravujú ju Mišo Veselský a Martin Kleibl. Verejnoprávne informácie a hodnotný bulvár v jednom.

Načítavam video...

Na Gemeri hladných chlapov nenájdete. Toto jedia na raňajky

V obci Rejdová žije vychýrená kuchárka Mária Brdárska, ktorá nám pripravila tradičné gemerské raňajky - gule zo surových grulí.

"Áno, robí to, je na to zvyknutá," odpovedá Ján Brdársky z Rejdovej do telefónu, keď sa ho vypytujeme či by nám jeho manželka Mária neukázala na kameru, ako sa pripravujú rejdovské mäsovo-zemiakové guľky.



Mária Brdárska bola dlhé roky vedúcou a aktívnou členkou miestnej folklórnej skupiny Hôra a prítomnosť kamery jej skôr imponuje ako vadí. S manželom nám rozprávajú o živote v tejto krásnej horno-gemerskej obci, pani Mária vyťahuje kroje, fotografie a vlastnú, nádherným písmom písanú kroniku obce, v ktorej zachytila množstvo údajov o obci a jej obyvateľoch.



Okrem toho sme sa znova napapkali. A poriadne, lebo sme ochutnali guľky zo surových grulí, ako v Rejdovej volajú toto jedlo, ktorým sa posiľňovali chlapi predtým, ako šli kosiť.

Tu sú ingrediencie: surové zemiaky, mleté bravčové, alebo baranie mäso, strúhanka, trocha múky, cesnak, soľ, korenie a toto celé premiešať s trochou vody a vytvarovať guľky, ktoré sa potom varia asi 10 minút. Tajomstvo je v tom, ako pripraviť takú zmes, aby guľky dobre držali pokope, no neboli tvrdé.

Chcete sa to naučiť? Mária Brdárska s radami nešetrí. Pozrite si video a vyskúšajte si toto sýte jedlo pripraviť doma!

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

TOP videá

SkryťZatvoriť reklamu