SME

Hostia Plesu v opere prispeli na prístrojové vybavenie kliník vyše 220-tisíc Eur.

Dobročinný Ples v opere opäť potvrdil, že je výnimočným podujatím, ktoré v sebe spája spoločenskú eleganciu, kultúrne hodnoty aj vôľu hostí pomáhať iným.

Tento rok putuje pomoc na miesta, kde skúsení lekári dennodenne zachraňujú životy našich detí. Štyri kliniky detskej anestéziológie a intenzívnej medicíny si prerozdelia sumu 220 755 eur.

„Existujú zariadenia, ktoré sú špecifické pre určitý typ ochorenia, alebo pre určitý typ detí. Tie sa vyskytujú v rámci klinickej praxe menej často ako všetky ostatné diagnózy, s ktorými sa stretávame. Čiže pomoc v podobe príspevku na tieto špeciálne prístroje je rozhodne obrovská a v klinickej praxi veľmi cenená," vysvetlil MUDr. Marián Hargaš, hlavný odborník MZ SR pre pediatrickú anestéziológiu a intenzívnu medicínu.

Kliniky detskej anestéziológie a intenzívnej medicíny, ktoré poskytujú najvyšší stupeň špecializovanej starostlivosti pre detských pacientov, máme na Slovensku štyri: v Bratislave, Martine, Banskej Bystrici a v Košiciach. Každá z nich v priemere ročne hospitalizuje od 350 do 700 pacientov vo veku od 0 do 19 rokov. Ide o detských pacientov so závažnými traumami, poraneniami lebky a mozgu, mnohopočetnými zlomeninami, poraneniami hrudníka, brušných orgánov a panvy, akútnymi respiračnými zlyhaniami, úrazmi, otravami, novorodencov s vrodenými vývojovými chybami, ale aj pacientov v procese onkologickej liečby a po transplantácii kostnej drene pri zhoršení ich zdravotného stavu.

Autor: P.Višňovský,B.Vajda

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

TOP videá

SkryťZatvoriť reklamu