Prihlásenie
Zabudli ste heslo?
|Registrovať
     
sme.sk

Herečka Andrea Kerestešová so štábom a režisérom Mirom Drobným precestovala Čínu, Taiwan a 5 krajín Latinskej Ameriky.Ocitli sa na hrane svojich možností, za hranicou bežného cestovania.

Spustiť v prehrávači

Dajte si na obed myšie soté. Možno sa dožijete sto rokov

8. 10. 2014 o 11:13 | Miro Drobný, Európsky inštitút
Dajte si na obed myšie soté. Možno sa dožijete sto rokov
video Spustiť video

Herečka Andrea Kerestešová so štábom a režisérom Mirom Drobným precestovala Čínu, Taiwan a 5 krajín Latinskej Ameriky. Na týchto cestách vzniklo 20 pol hodinových filmov, v ktorých vyskúšali, ochutnali a spoznali to, čo v turistických sprievodcoch nenájdete. Ocitli sa na hrane svojich možností, za hranicou bežného cestovania.

Posledných pár dní trávime vo veľmi nevšednej, zastrčenej časti južnej Číny, takzvanej oblasti mnohonárodnostných menšín. Čo dedina, to iný kmeň, iný jazyk. V obci "Zaoxin" pre nás miestni pripravili folklórne vystúpenie, do ktorého sa zapojí samozrejme aj Andrea. V tejto dedine ostaneme aj na noc. Prespíme v dome jednej milej rodiny, ktorá s tým súhlasila. Pri spoločnej večeri sa ich pokúsime aj trochu vyspovedať, aby sme sa dozvedeli detaily z ich bežného života. Folklóru už bolo tak akurát. Napriek tomu, že táto rodina nemá na rozdávanie, podelila sa s nami o všetko, len aby nás pohostila. Krásna to vlastnosť všetkých chudobných ľudí na svete. Noc v rodinnej izbičke máme za sebou. Aj keď sme sa nevyspali najlepšie, musíme nabrať silu. Hneď ráno nás miestni opäť berú do hôr. Stúpam a premýšľame, čo by nás tu ešte mohlo prekvapiť. Ryžu sme už zbierali v minulej časti a nič iné tu nevidíme?! Žeby nám dali presádzať ryžu na vedľajšie políčko? To je totiž na týchto terasách bežný postup. Štepením sa ryža vlastne rozmnožuje. Miestni ale vypúšťajú vodu a chichúňajú sa. Vo vode medzi ryžou chovajú ryby! Neveríme vlastným očiam. Čo ľudia nevymyslia? Chutné ryby dnes na obed ale nebudem mať. V dedine totiž chystajú čosi oveľa originálnejšie. Najprv letovacou lampou opečieme kožu, potom porcujeme, pridáme trošku zeleniny, korenia, čili papričiek a začína sa to podobať na normálne jedlo. Už sa nám zbiehajú slinky. Na obed máme myši, poľné myši! Dobru chuť.

Diskusia: 3 príspevkov

Zadajte e-mail a ďalší diel relácie vám neujde!



RSS s novými dielmi

Najnovšie z TV SME

Najrýchlejší prehľad aktuálnych filmových premiér

22. 4. 2017 o 22:27

KinopremiéryFilmové novinky, ktoré vás tento týždeň čakajú v slovenských kinách.

Cíger o Hudáčkovi: Dostal silný úder. Dúfam, že to bude len ponaťahované

21. 4. 2017 o 21:53

Liborovi Hudáčkovi museli počas zápasu s Fínskom zafixovať krk a odniesť ho na nosidlách

Vo francúzskych voľbách vytiahli aj hi-tech triky. Kandidát sa zjavil ako hologram

21. 4. 2017 o 13:33

Téma na dnesJean-Luc Mélenchon vystúpil na siedmich miestach naraz.

Biela tma spôsobila pod Tatrami hromadnú nehodu

20. 4. 2017 o 15:48

Zranenia utrpelo niekoľko ľudí.