SME
Nehaňte ľud môj

Nehaňte ľud môj

Nehaňte ľud môj je relácia o slovenskom folklóre. Pripravujú ju Mišo Veselský a Martin Kleibl. Verejnoprávne informácie a hodnotný bulvár v jednom.

Načítavam video...

Na Horehroní žije hotový alchymista. Vyrába damaškové nože

Roman Privrel z Medzibrodu vyrobil svoj prvý damaškový nôž, keď mal šestnásť rokov. Postupne ho priviedol k dokonalosti.

Damašková oceľ a jej výroba - to je starodávny príbeh opradený tajomstvom a históriou siahajúcou do čias niekoľko storoči pred Kristom. Je to materiál, v ktorého štruktúre sa striedajú dve alebo viac vrstiev rôznych druhov ocele, či iných kovov, ktoré sú spojené metódou kováčskeho zvárania.

Následne sú ukované, niekoľko násobne prekladané a znova ukované. Výsledná štruktúra materiálu má väčšinou niekoľko stoviek vrstiev, ktoré po obrúsení, leptaní a vyleštení vytvárajú jedinečnú kresbu, pre ktorú sú nože z tejto ocele vysoko cenené. Damašková oceľ najčastejšie obsahuje dva druhy bežnejšej ocele - mäkšej a ohybnejšej, spolu s tvrdšou a krehkejšou. Výsledkom je materiál s unikátnymi vlastnosťami - nože, meče a iné zbrane či nástroje z tejto ocele budú tvrdé a húževnaté zároveň.

V okolí Banskej Bystrice a na Horehroní má železiarstvo - vďaka prírodnému bohatstvu - dlhú tradíciu, a nás napadlo, že tam musí byť šikovný majster, ktorý sa vo výrobe damaškových nožov vyzná. Narazili sme na mladého, iba 33-ročného Romana Privrela z Medzibrodu, ktorý sa spracovávaniu rôznych materiálov venuje od základnej školy. Spočiatku to bolo najmä drevo, no už vo svojich šestnástich rokoch vyrobil svoj prvý damaškový nôž.

Spracovávanie materiálov ho neskôr ovplyvnilo aj pri výbere vysokej školy. Vášeň pre historické zbrane, ich výrobu a reštaurovanie však spôsobila, že štúdiá nakoniec ukončil v odbore muzeológia. A dnes všetky zozbierané vedomosti kombinuje s bohatou praxou. Nechal nás s kamerou nakuknúť do svojho sveta - dielňa a kováčska vyhňa je miesto, kde sa cíti dobre a kde sme na vlastné oči videli, ako sa niekoľko obyčajných oceľových pásikov pod jeho rukami premenilo na nádherný damaškový nôž.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

TOP videá

SkryťZatvoriť reklamu