SME

Guru TV

Viete, čo všetko dokáže váš mobil? Pozrite si tipy a triky, ktoré
nenájdete v žiadnych manuáloch. Prináša TV.SME v spolupráci s O2.

Mýtus padol, rozbili sme mobil Chucka Norrisa

Overili sme mýtus o Nokii 3310. Je skutočne nerozbitná? A nájdeme vďaka tomu spôsoby, ako chrániť ten váš mobil?

Po internete kolujú takéto všelijaké obrázky, podľa ktorých je Nokia 3310 najtvrdší mobil na svete. Keďže sme mali vážne pochybnosti, či existuje vôbec nerozbitný telefón, rozhodli sme sa toto tvrdenie otestovať.

Hosťami relácie sú Peter Chomanič a jeho Múzeum mobilov (kliknite pre viac info) a Peter Valko.

Video, na ktorom auto odstreľuje CAT, si môžete pozrieť celé tu.

Prosím, neskúšajte to isté doma so svojim mobilom, môže to byť nebezpečné. A v prípade novších telefónov aj poriadne drahé.

Ak sa mechanickým poškodeniam nevyhne ani legendárna Nokia 3310, o to viac si treba dávať pozor na svoj mobil. Odporúčania z relácie znejú:

  1. Používať kryty (odolné z hliníka ale môžu zhoršovať signál)
  2. Používať ochranné nálepky len od prevereného výrobcu (nekvalitné môžu ešte viac poškodiť mobil)
  3. Hlavne - zálohovať dáta

Zálohovanie je už jednoduché, nie ako v časoch Nokie 3310. Postupujeme nasledovne:

„Hlúpe" telefóny

Tie, do ktorých sa dá vsunúť pamäťová karta, zvyknú mať v nastaveniach kontaktov možnosť zálohovať kontakty na SD kartu. Niektoré umožňujú aj automatické zálohovanie na kartu. V súčasnosti aj bežné telefóny majú konektor na mini alebo micro USB. Dajú sa teda pripojiť k počítaču a býva k nim obslužný program. Dajú sa teda zálohovať offline, do vášho počítača.

iPhone

Máte na výber zálohovanie do iCloudu (internet) alebo do iTunes (offline). Zálohovanie do iCloudu prebieha automaticky. Zapnete si ho tu: Nastavenia > iCloud > Úložisko a záloha. Telefón sa bude zálohovať vtedy, keď je pripojený na Wi-Fi a zapojený do elektrickej siete.

iTunes zálohuje telefón iba keď ho pripojíte k počítaču, na ktorom je nainštalovaný. Ak máte zapnuté zálohovanie do iCouldu, nebude sa vám telefón zálohovať do iTunes.

Viac informácií nájdete na tejto stránke.

Windows Phone

Tam je to jednoduché, choďte na Nastavenia > Zálohovanie a povyberajte, čo sa vám má zálohovať. Zálohuje sa automaticky cez Wi-Fi, ale ak sa do týždňa k Wi-Fi nepripojíte, telefón spraví zálohu aj cez mobilné pripojenie.

Viac informácií nájdete na tejto stránke.

Android

S Androidom je to, ako vždy, zložitejšie, lebo závisí od výrobcu a danej verzie OS Android. Čistý Android (zariadenia Nexus) od verzie 4.x má zálohovanie priamo v nastaveniach: Menu > Nastavenia > Zálohovať a obnoviť. Androidy upravené výrobcami môžu mať svoje vlastné riešenia zálohy dát.

Každý telefón s Androidom však umožňuje synchronizovať kontakty a kalendár s kontom na Googli: Menu > Nastavenia > (Účty) Google > váš.mail@gmail.com. Tu si môžete zaškrtať, čo všetko sa má ukladať na váš účet v Googli, vrátane fotografií, videí a hudby.

Ak chcete zálohovať aj vaše esemesky, ememesky a záznam hovorov, populárny je program SMS Backup +.

Túto reláciu Vám prináša O2 Guru, ktorého nájdete v ktorejkoľvek predajni O2. Poradí vám, ako zálohovať dáta alebo pomôže s výberom príslušenstva, aby ste svoj mobil lepšie chránili. O2 Guru je tu pre všetkých – aj pre tých, ktorí nie sú zákazníkmi O2.

Autor: Kodoň&Šifra, v spolupráci s O2, TV SME

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

TOP videá

SkryťZatvoriť reklamu