SME

Krajšie Slovensko

Inšpiratívni mladí ludia, ktorí robia z tejto krajiny krajšie miesto pre život.
Nie naraz, po kúsku, zanietením pre veci, ktoré by nemuseli robiť, ale chcú.

Na Spiši boli drogy a automaty. Tak spravil skatepark

Miloš Ogurčák a jeho priatelia sa rozhodli, že si v Spišskej Novej Vsi postavia skatepark, aby nemuseli chodiť len do krčiem alebo herní. Už šesť rokov si budujú svoje Krajšie Slovensko.

Spišská Nová Ves je mesto s vysokou nezamestnanosťou, so silnou rómskou komunitou a s minimálnymi možnosťami, kam môžu mladí ľudia chodiť. Miloš Ogurčák, ktorý sa venoval skejtovaniu, sa rozhodol, že vybuduje miesto, kde budú môcť mladí ľudia tráviť voľný čas, aby sa nemuseli len tak flákať.

Oslovil mesto, ktoré mu vyšlo v ústrety a poskytlo na ich zámer kúsok pozemku pri miestnom futbalovom ihrisku. Už šiesty rok oslovuje o pomoc miestnych podnikateľov, píše granty, zháňa financie a postupne mení svoj sen o krajšom mieste na život v realitu.

KZN Skatepark je bezplatný, otvorený všetkým deťom a mladým ľuďom - aj tým zo sociálne slabšieho prostredia alebo rómskej komunity. Mladí ľudia v ňom spoločne organizujú skejťácke podujatia a súťaže, ktoré získavajú meno v rámci komunity na Slovensku i jeho hranicami.

Seriál Krajšie Slovensko predstavuje inšpiratívnych mladých ľudí, ktorí robia svet okolo seba krajším. V spolupráci s tv.sme ho pripravuje Rada mládeže Slovenska.

Námet a spracovanie: Katarína Mrázková a Marek Franko
Music by RCH

Vo videu boli použité archívne zábery z podujatí KZN Skatepark.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

TOP videá

SkryťZatvoriť reklamu