SME

Zakladateľ SkyEurope: Získať peniaze je dnes ľahšie

Začínate podnikať? Majte globálne ambície, odkazuje zakladateľ SkyEurope Airlines Christian Mandl.

Začínate podnikať? Majte globálne ambície, odkazuje zakladateľ SkyEurope Airlines Christian Mandl. V rozhovore priznáva, že rýchly vstup aerolínií na burzu mohla byť chyba.

Získať peniaze na štart biznisu je dnes ľahšie ako pred jedenástimi rokmi, hovorí investor a spoluzakladateľ SkyEurope Airlines Christian Mandl.

Keď v roku 2001 zakladal v Bratislave súkromnú leteckú spoločnosť, okrem peňazí z holandskej banky ABN Amro využili aerolínie aj eurofondy a úvery z Európskej banky pre obnovu a rozvoj.

„Dnes sú lepšie možnosti financovania zo súkromných peňazí, nielen cez štátne programy. Vždy je však problém nájsť projekty pre rizikové kapitálové fondy," povedal cez víkend v rozhovore pre tv.sme.sk.

Na burzu sme išli rýchlo, čo bola možno chyba

Bilancoval aj začiatky podnikania aerolínií SkyEurope, ktoré skrachovali pred tromi rokmi.

„SkyEurope bol zaujímavý projekt, pretože od začiatku vedel, že musí rásť za hranicami Slovenska," povedal Mandl. Začínajúcim podnikateľom odkázal, aby mali už pri štarte biznisu globálne ambície.

SkyEurope boli prvé súkromné slovenské aerolínie, ale aj prvá spoločnosť, ktorej akcie sa obchodovali na viedenskej burze cenných papierov. „SkyEurope išli na burzu dosť rýchlo, čo bola požiadavka investorov. Možno to bola chyba," bilancoval Mandl.

Na burzu by mali ísť podľa podnikateľa len zabehnuté podniky, ktoré majú možnosť ukazovať zisk. „Je veľmi ťažké, keď ste na burze a musíte byť transparentní, ukazovať výsledky, a stojíte proti konkurentom, ktorí to nerobia."

„Pre malé podniky je stále komplikované získať peniaze cez burzu. Je tam tvrdá regulácia, ktorá stojí peniaze," hodnotí skúsenosti s burzou Mandl.

Pripomenul, že burza v Bratislave je stále malá. „Okrem Varšavy a Viedne sú možnosti aj v Londýne, kde je burza pre malé a stredné podniky."

Na Slovensku ľahšie než vo Francúzsku

Podmienky, ktoré vytvára Slovensko pre podnikateľov, hodnotí Mandl pozitívne.

„Napríklad je ľahšie začať biznis na Slovensku ako vo Francúzsko. Aj keď chcú zlepšovať, Slovensko už ponúka veľmi dobré podmienky pre normálne podnikanie," uzavrel.

Mandl hovoril o financovaní štartu v biznise v sobotu na súťaži začínajúcich a inovatívnych podnikateľov StartupAwards.SK 2012.

Dva roky potom, čo v roku 2007 Mandl odišiel z pozície šéfa SkyEurope, kúpil vo Francúzsku spoločnosť Maporama Solutions. V minulosti ponúkala Francúzom mapy podobné Google Maps, dnes predáva mapové služby podnikateľom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

TOP videá

SkryťZatvoriť reklamu