SME

Umenie hore bez

Vizuálne umenie nie je len o farebných machuliach a len pre hŕstku ľudí.
S Omarom Mirzom a Petrom Višňovským.

Načítavam video...

Sú umelci len obyčajní príživníci?

Ako a z čoho žijú a tvoria mladí umelci sa dozviete v novom Hore bez.

Sú výtvarní umelci len obyčajní, po krčmách sa ponevierajúci bohémovia, ktorí parazitujú na štátnom rozpočte, alebo sú to ľudia, ktorí musia tvrdo makať, aby mohli v našej spoločnosti presadiť svoj kreatívny pohľad na svet, aby mohli spokojne žiť, tvoriť, platiť dane a živiť svoje rodiny?

Rozhodli sme sa preskúmať tieto otázky na malej vzorke súčasných mladých slovenských výtvarníkov, ktorí však nie sú úplne na začiatku svojej kariéry, pretože sú na scéne už etablovaní a majú za sebou úspechy v podobe dôležitých výstav či ocenení.

Erik Šille (1978) patrí k neveľkej skupine umelcov, ktorí sa dokážu aj v našich podmienkach uživiť svojou tvorbou. Narodil sa v Rožňave, študoval na bratislavskej Vysokej škole výtvarných umení maľbu u prof. Ivana Csudaia. Získal viacero ocenení, z ktorých spomenieme 3. miesto na súťaži VÚB Maľba v roku 2006, 1. miesto na tej istej súťaži v roku 2009 a cenu Nadácie Tatra Banky Mladý tvorca za rok 2010. Vystavoval na mnohých kolektívnych i samostatných výstavách doma i v zahraničí (najmä v Českej republike).

Manželia Olja Triaška Stefanovič (1978) a Ján Triaška (1977) sú vysokoškolskí pedagógovia, ktorí stíhajú učiť, tvoriť a vychovávať dcéru. Olja Stefanovič pochádza z Nového Sadu v Srbsku. Študovala na VŠVU v ateliéri prof. Miloty Havránkovej na Katedre fotografie a nových médií, kde je v súčasnosti asistentkou, na Katedre Intermédií a multimédií (doc. Anton Čierny) je doktorandkou. V roku 2010 sa stala finalistkou 4. ročníka Ceny 333, ktorú udeľuje Národná galéria v Prahe a skupina ČEZ mladým umelcom do 33 rokov.

Ján Triaška sa tiež narodil v Novom Sade v Srbsku. Študoval na Akadémii umenia v Novom Sade (Katedra maľby, prof. Jovan Rakidžić), v treťom ročníku prestúpil do Bratislavy na VŠVU (Ateliér maľby prof. Jána Bergera), kde v roku 2007 absolvoval doktorandské štúdium. Pedagogicky pôsobí na Katedre výtvarnej výchovy Pedagogickej fakulty Univerzity Komenského a na Fakulte masmédií Paneurópskej vysokej školy.

Mária Čorejová (1975) sa živí grafickým dizajnom publikácií, aby sa mohla venovať svojej voľnej tvorbe. Narodila sa v Bratislave, kde vyštudovala maľbu na VŠVU u prof. Daniela Fischera. Okrem maľby a videa sa v súčasnosti venuje najmä kresbe, aktívna bola aj v kultúrnom manažmente. V roku 2010 sa stala finalistkou rakúskej ceny Strabag Artaward International. Zúčastnila sa viacerých rezidenčných pobytov, napríklad v Prahe a Bostone, USA.

Keďže sa už aj tvorcovia relácie Hore bez dopočuli o Facebook-u, otvorili si tam stánku, aby ste sa mohli stať našimi fanúšikmi a fanúšičkami aj na tejto sociálnej vrstve:

www.facebook.com/tv.sme.horebez

Autor: Omar Mirza

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

TOP videá

SkryťZatvoriť reklamu