SME
Nehaňte ľud môj

Nehaňte ľud môj

Nehaňte ľud môj je relácia o slovenskom folklóre. Pripravujú ju Mišo Veselský a Martin Kleibl. Verejnoprávne informácie a hodnotný bulvár v jednom.

Načítavam video...

Nie feng-šuej, ale betlehemci sú podstatní

Boli sme sa pozrieť, ako to vyzerá, keď do domácnosti zavíta Kresťan a Kubo alias Starý pes. Nehaňte betlehemcov z Hriňovej.

Kvôli tejto reportáži sme na prvý sviatok vianočný opustili naše rodiny a vydali sa po stopách betlehemských zvestovateľov narodenia malého Ježiška. Až do Hriňovej.

Samotní Betlehemci to majú ešte ťažšie, chodia po celej Hriňovej vrátane odľahlých lazov až tri dni - od 24. do 26. decembra. Väčšina ľudí v tomto čase leňoší, kým títo chalani sa terigajú po cestách necestách. Kedysi pritom bolo takých partií oveľa viac.

O zábavu však núdza nie je. Stará sa o ňu najmä postava Kuba, ktorého niekde volajú aj „Starý", či „starý pes". Predstaviteľ Anjela - Kresťana nám síce tvrdil, že takéto postavy predstavujú lesných duchov, ktorí sa prišli pokloniť Ježiškovi, ostatní však akosi neveriaco pokrútili hlavami.

Jej pôvod bude iný - ide o archetyp negatívnych ľudských vlastností ako lenivosť, pochabosť, darebnosť. Kubo bol jednoducho márnivý a nezodpovedný lenivec a záletník. Pri betlehemskej hre na seba púta najväčšiu pozornosť, obháňa dievčatá a straší malé deti. Navyše nepriniesol Ježiškovi žiadne dary, a tak si ich iba vymýšľa.

Betlehemská hra má v jednotlivých regiónoch Slovenska rôzne podoby, podstata však ostáva tá istá - skupina bačov a valachov sa ide pokloniť malému Ježiškovi a priniesť mu dary. Nehaňte ich a pozrite si video.

img_8973.jpg

img_8972.jpg

img_8993.jpg

img_9006.jpg

img_9054.jpg

img_9015.jpg

Staňte sa fanúšikmi relácie Nehaňte ľud môj na Facebooku - kliknite.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

TOP videá

SkryťZatvoriť reklamu