SME

Umenie hore bez

Vizuálne umenie nie je len o farebných machuliach a len pre hŕstku ľudí.
S Omarom Mirzom a Petrom Višňovským.

Načítavam video...

Prečo Bratislavčania zanedbávajú verejné priestory?

V novom Hore bez uvidíte, že umenie vo verejnom priestore nie sú iba naivné bronzové sochy Čumilov či Svätoplukov.

V Galérii Krokus v Bratislave si do 7. 10. môžete pozrieť výstavu BOD 0, ktorá je prezentáciou projektov štyroch renomovaných umelcov, Pawła Althamera (PL), Krištofa Kinteru (CZ), Szabolcsa KissPála (HU) a Ilony Németh (SK). Autori tu predstavujú umelecké koncepty, v ktorých reagujú na konkrétny priestor Námestia slobody v Bratislave.

Iniciátorom projektu BOD 0 je združenie Verejný podstavec, ktorého cieľom je prostredníctvom umeleckých akcií zaujať stanovisko ku komplikovanej transformácii verejného priestoru v krajinách bývalého východného bloku. Verejný podstavec, o.z. založili v roku 2010 sochári Dalibor Bača, Tomáš Džadoň, Michal Moravčík a Martin Piaček.

Výstava BOD 0 je prvou fázou projektu. Vytvorené návrhy by sa mali postupne realizovať v rámci druhej etapy na Námestí slobody v priebehu rokov 2012 až 2013. BOD 0 má za cieľ nastoliť na námestí živú skutočnosť a situácie, ktoré ho prebudia takpovediac do reality. Priestor, ktorý sa spája predovšetkým s bývalým monumentom súsošia Klementa Gottwalda a nadrozmernej nefunkčnej fontány Družby, by sa pomocou jeho súčasnej umeleckej interpretácie mal stať slobodnou zónou umenia.

Autor: Omar Mirza, Peter Drmlík

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

TOP videá

SkryťZatvoriť reklamu