SME

Auto.sme.LIVE

Láska k autám bez nudných čísel a tabuliek. Netradičné testy Rasťa Chválu a jeho tímu Auto.sme.sk.

Auto.sme.LIVE: Ako môžete štýlom jazdy ušetriť palivo

Rady odborníka konfrontujeme s praktickým testom spotreby v simulovanej mestskej premávke. Motoristická relácia poradí, ako sa pohýnať, ako ísť do kopca a ušetriť.

ORECHOVÁ POTÔŇ, SLOVAKIARING. S každým autom si kúpite jeho špecifickú spotrebu, ktorú neovplyvníte. Jedine môžete čakať, že s pribúdajúcimi kilometrami klesne.

Neovplyvníte ani prírodné podmienky, ani kopce nevyrovnáte a ani premávky sa nezbavíte. V trojuholníku techniky, prostredia a vodiča môže práve šofér najviac zasiahnuť svojim správaním a návykmi do celkovej spotreby.

Poradíme, ako šoférovaním neprichádzať zbytočne o litre benzínu a ako jazdili čitatelia v simulovanej mestskej premávke na Slovakiaringu. Tam, kde sa bežne učia šoféri správnym návykom za volantom, v škole bezpečnej jazdy, sme teraz skúšali dosiahnuť nízku spotrebu.

Hodinové „preteky" v dosiahnutí spotreby ukazujú, ako sa v meste správajú rôzne typy automobilov. Vystačí si elektromobil so zásobou elektrickej energie? Koľko prejde plug-in hybrid čisto na elektrickú energiu?

Je úspornejší v rovnakom aute trojvalec alebo štvorvalec. V bodke na záver však uvidíte, čo skutočne spôsobuje radosť z jazdy. Snaha o nízku spotrebu to nebude.

Autor: Cebes

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

TOP videá

SkryťZatvoriť reklamu