SME

Nápad sa ráta

Krátke videofilmy Neziskovej organizácie Voices o rozličných nápadoch a projektoch, ktoré zľahčujú a spríjemňujú život druhým.

Stredoškoláci by mohli poslancov učiť argumentovať

Naučiť sa počúvať, vedieť sa správne vyjadriť a obhájiť svoj názor je užitočná vec. Slovenská debatná asociácia sa zaoberá podporou kritického myslenia prostredníctvom akademickej debaty.

Naučiť sa počúvať, vedieť sa správne vyjadriť a obhájiť svoj názor je užitočná vec. Slovenská debatná asociácia sa zaoberá podporou kritického myslenia prostredníctvom akademickej debaty. Vznikla 17. novembra 1999 a zastrešuje programy pre študentov základných, stredných a vysokých škôl.

Akademická debata je súťažná a vzdelávacia aktivita, ktorá účinne rozvíja kritické myslenie. Tímy stojace na opačných stranách názorového spektra v nej presviedčajú panel rozhodcov o platnosti alebo neplatnosti vopred zadanej tézy. A pritom majú za úlohu súhlasiť alebo nesúhlasiť s tézou bez ohľadu na osobné názory , v rámci jedného turnaja často zastávajú priam obe strany tézy. Musia sa preto vedieť vžiť aj do postavenia opačnej strany. Uvažovanie o problémoch a rôznych pohľadoch na ne následne núti utvárať si k ním vlastný postoj . Ten nie je založený len na informáciách, ktoré prebrali od svojich kamarátov, rodičov alebo učiteľov, ale hlavne na faktoch a informáciách, ktorých správnosť si overili sami.

Krátky film vyrobila Nezisková organizácia Voices počas finále Slovenskej debatnej ligy v Národnej rade SR a premiéru mal 26. mája 2011 na Voices Live 22 .

Autor: Viera Čakanyová, VOICES

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

TOP videá

SkryťZatvoriť reklamu