SME
Nehaňte ľud môj

Nehaňte ľud môj

Nehaňte ľud môj je relácia o slovenskom folklóre. Pripravujú ju Mišo Veselský a Martin Kleibl. Verejnoprávne informácie a hodnotný bulvár v jednom.

Načítavam video...

Na zábavách úradovali aj nože

Najväčší bitkári boli Poliaci. Naši to prevzali nie kvôli dievkam, ale z frajeriny. Svadby boli kvôli farárovi aj v pondelok, po sobote by nik neprišiel do kostola. Nehaňte goralov a ich spev.

Najväčší bitkári boli Poliaci. Naši to prevzali nie kvôli dievkam, ale najmä z frajeriny. Svadby boli na pokyn farára aj v pondelok, po sobote by nik neprišiel do kostola. Nehaňte goralov a ich spev.

Jána Knapčíka a Jozefa Harmatu zo Suchej Hory akademici označujú pojmom „nositelia tradícií". Keď študenti etnografie, či pedagogiky ľudového tanca študujú tance a piesne z Hornej Oravy, nemôžu obísť ani jedného z týchto dvoch pánov.

Vystupujú tiež takmer v každom obrazovo - zvukovom zázname z tejto oblasti od 50. rokov minulého storočia až doteraz. V ich prejave je totiž zakonzervovaná minulosť - dá sa povedať, že takto sa tancovalo a spievalo aj za čias ich otcov a praotcov.

Im samým je to dosť jedno, robia len to, čo sa naučili pri kravách a od starších na zábavách v minulosti. Bežný život bol oveľa ťažší.

Nehaňte ich za to, že po toľkých rokoch ich hlasy už až tak neposlúchajú. Spievajú od srdca. Lebo keď goral počuje muziku, aj z hrobu by vstal.

2.jpg

3.jpg

4.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

1.jpg

Staňte sa fanúšikmi relácie Nehaňte ľud môj na Facebooku - kliknite.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

TOP videá

SkryťZatvoriť reklamu