SME

Nápad sa ráta

Krátke videofilmy Neziskovej organizácie Voices o rozličných nápadoch a projektoch, ktoré zľahčujú a spríjemňujú život druhým.

Nápad sa ráta: Ako byť skvelým rodičom

V roku 1998 vznikli na Slovensku prvé materské centrá. V súčasnosti ich funguje vyše 100. Film predstavuje kampaň zameranú na rodičovské vzdelávanie - Akadémiu praktického rodičovstva.

Materské centrá si asi najjednoduchšie môžeme predstaviť ako verejné obývačky, ktoré vznikli za účelom vzájomného pomáhania a učenia sa a sú podnetom pre aktívne riešenie vlastných problémov rodičov a ich detí. Modely správania sa blízkych ľudí vytvárajú pre dieťa motivačné prostredie a výrazne vplývajú na jeho osobnosť a psychické aj fyzické zdravie.

Na základe každodenných diskusií rodičov o výchove dieťaťa vznikla v Únii materských centier kampaň Akadémia praktického rodičovstva. Jej posolstvom je neformálne vzdelávanie rodičov a získavanie cenných skúseností prostredníctvom diskusií a kurzov zameraných na rodičovské vzdelávanie. Medzi najčastejšie diskutované témy patria tresty, odmeňovanie, zvládanie stresu a súrodenecké vzťahy.

V roku 2004 prišla Únia materských centier s nápadom osláviť Deň matiek originálnym spôsobom a

pozvala rodiny s deťmi v kočíkoch do ulíc Bratislavy, aby spoločne vytvorili Guinnessov rekord v počte ľudí tlačiacich kočík na trase 1 míle. Do tejto oslavy sa v roku 2006 okrem krajín z medzinárodnej siete materských centier zapojili aj africké krajiny, kde mamičky nepoznajú kočíky a svoje deti nosia v šatkách. Tak sa kočíková akcia zmenila na míľovú prechádzku a vzniklo podujatie Míľa pre mamu. Tá najbližšia sa koná už túto sobotu 8.mája od 15. - 18.00 hod.

Autor: Voices.sk

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

TOP videá

SkryťZatvoriť reklamu