SME

Matejov dom: Lacný, ale veľmi zaujímavý

Na vstupné do tejto expozície Stredoslovenského múzea v Banskej Bystrici určite nikto nadávať nebude.

Keď sme sa postavili na námestie v Banskej Bystrici a začali sa pýtať okoloidúcich, čo by sme ako potenciálni turisti určite nemali vynechať, očakávali sme, že väčšina nás pošle k pamätníku SNP a recesisti do obchodného centra Europa. Nestalo sa tak, dvanásť z dvadsiatich oslovených prekvapivo vybralo Stredoslovenské múzeum. Asi sme naozaj kultúrnejší, než si myslíme.

Je piatok večer, bude sa nám tam niekto venovať? Vchádzame do múzea priamo na námestí SNP a pýtame sa dievčiny pri vchode, či môžeme natočiť krátku reportáž v niektorej z ich expozícii. V ten deň sa už nedá, veľmi ochotne však začne vybavovať, čo treba, a nakoniec nám s kolegyňami odporučia Matejov dom. Problém nastáva vo chvíli, keď vysvitne, že v sobotu majú zatvorené a my zase musíme v nedeľu čo najskôr upaľovať do Bratislavy. Riaditeľka to rieši, telefonicky sľúbi, že lektorky kvôli nám otvoria v nedeľu už o ôsmej ráno (miesto o desiatej), aby sme to stihli. Oceňujeme ochotu a pružnosť, lektorky Gabriela Kováčová aj Jarmia Ďurišová sa nám v nedeľu naozaj venovali.

matejov_dom_foto.jpg

Čo hovoria na Matejov dom stránky Stredoslovenského múzea? Citujeme: „Matejov dom bol postavený v roku 1479 vo vnútri Mestského hradu a bol včlenený do Baníckej bašty. Je to vysoká štvorposchodová stavba postavená v tesnej blízkosti slovenského kostola. Miestnosti sú zväčša plochostropé, na prízemí a prvom poschodí majú niektoré miestnosti valenú klenbu. Na fasáde je vročenie (1479), reliéfne kamenné erby Mateja Korvína a Beatrix Aragónskej a erb mesta. Priečelie zdobí kamenný balkón.

V Baníckej bašte boli počas 16.-17 stor. umiestnené delá, ktoré chránili Mestský hrad od severu. Budova neskôr slúžila ako sklad pušného prachu, ale aj obilia. V 16. stor. tu bol aj mlyn na obilie, preto sa bašta nazývala aj Mlynská. V rokoch 1907-1909 bol Matejov dom zreštaurovaný a bola v ňom otvorená prvá expozícia múzea.

Stála expozícia predstavuje 2863 zbierkových predmetov zo zbierok Stredoslovenského múzea. V Matejovom dome vznikla klenotnica s najvzácnejšími zbierkami, archeológia s replikou slovanskej polozemnice a zbierkou stredovekých kachlíc, zbrojnica prezentuje zbierku chladných zbraní. Nachádzajú sa tu miestnosti venované významným banskobystrickým osobnostiam a starostom, bohatú históriu remesiel prezentuje vyše 700 zbierkových predmetov. Expozícia gotickej plastiky a maľby predstavuje unikáty slovenského i európskeho významu. Expozícia je ozvučená hudbou banskobystrických autorov a je v nej využitá audiovizuálna prezentácia a počítačová technika."

Otvorené majú každý deň okrem soboty, dôchodcovia, študenti a deti platia jedno euro, ostatní dve. Lacné múzeum, ktoré stojí za návštevu.

Boli sme aj v iných múzeách:

V Kafkovom múzeu v Prahe deti radšej poslúchajú

V Liptovskom Mikuláši sme zisťovali, či Jánošík vnímal svoju popravu

Považské múzeum má v Terchovej inštalovanú stálu expozíciu

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

TOP videá

SkryťZatvoriť reklamu