SME

Umenie hore bez

Vizuálne umenie nie je len o farebných machuliach a len pre hŕstku ľudí.
S Omarom Mirzom a Petrom Višňovským.

Načítavam video...

Žiadatelia o azyl u nás nemajú na ružiach ustlané

Zaujíma vás, ako sa na Slovensku žije žiadateľom o azyl? Alebo by ste radšej videli „portrét“ našej krajiny z PUR peny? Sledujte nové Hore bez a dozviete sa viac.

V bratislavskej galérii Medium môžete do 14. marca navštíviť výstavu „Drawing as Thinking“, ktorú kurátorsky pripravila Beata Jablonská. Výstava siedmych mladých autorov a autoriek, absolventov a doktorandov VŠVU, prezentuje menej známu stránku ich tvorby - kresbu. Návštevníci tu môžu vidieť rôzne prístupy k súčasnej kresbe, od malých kresliarskych záznamov až po veľkoformátové kresbové inštalácie, od skíc a poznámok v denníkoch až po kresbu polyuretánovou penou na stenu. Napriek tomu, že väčšina autorov (Andrea Bartošová, Michal Czinege, Mira Gáberová, Maija Laurinen, Monika Pascoe Mikyšková, Juliana Mrvová, Rastislav Sedlačík) je známych skôr svojimi maľbami, je podľa kurátorky kresba dôležitou a rovnocennou súčasťou ich tvorby.

V priestore pre mladých výtvarníkov Project Room 14 bratislavskej Galérie Cypriána Majerníka vystavovala od 16. do 20. februára Daniela Krajčová projekt „Slovenčina pre žiadateľov o azyl“, v ktorom dlhodobo spolupracuje s obyvateľmi tábora pre žiadateľov o azyl v Rohovciach. Organizovala pre nich workshopy za účelom vytvorenia animácie, v ktorej by pomocou kresieb (keďže fotografovanie je tam zakázané) ukázali realitu života v tábore. Animácia má formu gramatických cvičení – kurzu slovenčiny, ktorého témy sa priamo dotýkajú problémov žiadateľov o azyl. Výstava, ktorej kurátorkou bola Lenka Kukurová, neprezentovala ukončené dielo, ale bola súčasťou tvorivého procesu. Obyvatelia tábora boli v galérii prítomní počas celého trvania výstavy a pracovali na pokračovaní animácie. Návštevníci galérie tak mali jedinečnú možnosť osobne spoznať ľudí, o ktorých sa naša spoločnosť príliš nezaujíma.

Autor: L. Klimešová, M. Štefančíková, O. Mirza

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

TOP videá

SkryťZatvoriť reklamu