SME

Umenie hore bez

Vizuálne umenie nie je len o farebných machuliach a len pre hŕstku ľudí.
S Omarom Mirzom a Petrom Višňovským.

Načítavam video...

Bohatá nádielka umenia od Ježiškov z Hore bez

Aby ste sa počas sviatkov nenudili, Hore bez pre vás pripravilo bohatú nádielku umenia. Vo videu uvidíte až tri výstavy a jednu špeciálnu výzvu.

Špeciálna vianočná výzva

Robíte umenie? Tím Hore Bez príde až k vám a natočí váš profil!

Pošlite nám tieto materiály:

- portfólio (max. 20 prác)

- CV (max. 2 A4)

- koncept tvorby (max. 200 slov)

- adresu webovej stránky (ak máte)

Všetko posielajte do konca januára 2010 na:

tv.sme.horebez@gmail.com

Do predmetu napíšte “Profil”.

Tvorcovia relácie Hore bez si vyhradzujú právo nikoho nevybrať, pokiaľ nám pošlete fakt katastrofálne zlé projekty.

Kto skôr príde, ten bude skôr hore bez.

V bratislavskom Dome umenia sa na výstave Digital Media prezentujú študenti ateliéru Intermédií (pod vedením doc. Miroslava Nicza) a ateliéru Digitálnych médií (ktorý vedie MgA. Michal Murin, ArtD.) z Fakulty výtvarných umení na Akadémii umení v Banskej Bystrici. Ako hostia boli prizvaní študenti ateliéru Nových médií (vedený prof. Annou Tretter) z Fakulty umení na Technickej univerzite v Košiciach.

Diela sú prezentované v 14 kójach, pričom značnú časť z nich tvoria mediálne inštalácie, ktoré využívajú aj interaktivitu diváka. Okrem toho je v štyroch projekciách predstavený výber takmer 80 študentských prác. Návštevníci môžu na výstave vidieť videoart, videoperformancie, experimentálne filmy, práce založené na videohrách, alebo diela, ktorých bázou sú znalosti programovania v jazykoch pure data a processing. Kurátormi výstavy sú pedagógovia z Akadémie umení; MgA. Michal Murin, ArtD., doc. Miroslav Nicz a PhDr. Katarína Rusnáková, Ph.D. (vedúca katedry Teórie a dejín výtvarného umenia). Ak chcete výstavu navštíviť, musíte sa poponáhľať, pretože trvá len do 20.12.

Na výstave Openeon v bratislavskej Open Gallery žiari do 8. januára šesť neónových svetelných inštalácií, ktoré sú výsledkom workshopu študentov a profesionálnych dizajnérov zo Slovenska a Čiech. Kritický pohľad na aktuálne kultúrno-spoločenské témy spracovali dizajnéri do podoby vizuálnej skratky, ktorú následne previedli do formy neónov prezentovaných na výstave.

Záverečnou fázou projektu s názvom Neon Tour bude posun neónov z galerijného priestoru do priestoru verejného. Účastníci workshopu a vystavujúci študenti sú Alica Horváthová (VŠVU) + Elena Bolceková (STU FA), Emília Jesenská (VŠVU) + Peter Simoník (STU FA), Matúš Lelovský (VŠVU) + Ondrej Alušík (STU FA), Ján Turzo (VŠVU) + Michala Lipková (STU FA). Vystavujúci profesionálni dizajnéri sú David Březina + Zuzana Kubíková, Cyprián Koreň + Barbora Tobolová. Lektori worshopu boli Katarína Lukić Balážiková, Branislav Matis a Martin Mistrík.

Bratislavská galéria Space pri príležitosti otvorenia svojho nového priestoru zorganizovala tradičný vianočný bazár, vianočnú predajnú výstavu obrazov a výstavu Tension - Napätie dvoch mladých výtvarníkov Eji Devečkovej a Petra Barényiho. Prezentované zvukové inštalácie vznikli na študijnom pobyte v Nemecku na Hochschule der bildenden Künste Saar v Saarbrückene v ateliéri Sound studio pod vedením Christiny Kubisch a na workshope s Elle Felldman, uznávanými vizuálnymi umelkyňami pracujúcimi so zvukom. Výstava, ktorej kurátorkou je Ivana Madariová, je doplnená výberom ďalších prác autorov a potrvá do 14. januára.

Autor: O.Mirza, M.Štefančíková, L. Klimešová

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

TOP videá

SkryťZatvoriť reklamu